• Derviša Imamovića 3, Zenica
  • 032 226 998
  • Pon-Pet: 10-19h, Sub: 9-13h

Veliki broj žena svake godine se podvrgne nekoj od operacija na dojkama, bilo uvećanju silikonskim implantatima, korekciji asimetrije, hirurškom tretmanu dobroćudnih i zloćudnih tumora dojke, redukciji dojki ili rekonstruktivnoj operaciji nakon mastektomije. Svaka od njih želi proporcionalniju figuru svog tela, kako bi se bolje i sigurnije osećale.

Individualni pristup svakoj pacijentkinji i osluškivanje njihovih želja od strane hirurga vodi ka zajedničkom cilju, a to je da se odabere najbolja operacija kojom će se postići željeni rezultat.

Uvećanje grudi (augmentaciona mamoplastika)


Svaka žena ne osjeća potrebu za povećanjem dojki, ali lijepe dojke mnogim ženama pružaju osjećaj samopouzdanja i ljepšeg izgleda. Nezadovoljstvo je primjetno kod žena sa praznim i opuštenim dojkama nakon porođaja ili naglog mršavljenja, urođenom nerazvijenošću dojki, asimetrijom dojki i žena sa gubitkom dojke nakon amputacije (karcinom dojke). Ovim promjenama one gube važan senzitivan organ, simbol ženstvenosti, a to doživljavaju kao gubitak dijela tijela.


Starosna dob pacijenta za ovaj zahvat je iznad 18. godine života, nakon potpunog razvoja dojki. Primjena silikonskih implantata datira od 60-ih godina prošlog vijeka, od kada su milioni pacijentkinja ugradile ove implantate. Reakcija organizma na implantat kao strano tijelo u smislu njegovog odbacivanja je vrlo rijetka, gotovo zanemarljiva. Silikonski implantati su mekani i ne mogu se otkriti dodirom ili pritiskom na dojku.


Takođe je značajno napomenuti da pacijentkinja nakon intervencije može da doji dijete i da je dojka dostupna svim medicinskim pretragama jer se implantat nalazi ispod mliječne žlijezde ili ispod grudnog mišića. Značajno je napomenuti i da se silikon danas mnogo koristi u medicini (izrada srčanih zalistaka, pace-makera, retina oka, sastavni dio kontraceptivnih sredstava) i da se samim ovim razbija predrasuda o tome da silikon može izazvati rak dojke.


Operacijom se koriguje volumen, oblik, kao i položaj dojki primjenom implantata punjenih silikonskim gelom, fiziološkom otopinom različitog oblika i veličine. Da bi rezultat bio potpun, neophodno je brižljivo planiranje rezova, upotreba adekvatnih proteza po obliku i dimenzijama, kao i dodatne manipulacije postojećim tkivom da bi se istakli određeni predjeli i detalji u skladu sa željama pacijenta.


Zahvat se obično radi u opštoj anesteziji, a rez kroz koji se ubacuje implantat je dužine oko 4 cm i najčešće je ispod dojke, na mjestu gdje se dojka spaja sa grudnim košem, (moguć je i pristup kroz rez ispod pazuha, oko bradavica, kroz pupak). Implantat se plasira ispod ili iznad mišića, što najčešće zavisi o obliku i veličini postojeće dojke, tako da mliječna žlijezda ostaje netaknuta. Rezultat opercije je odmah prisutan i vidljiv, pa su i pacijentkinje time vrlo zadovoljne.Podizanje grudi


Ovim hirurškim zahvatom opuštene grudi se podižu u normalan položaj. Ako se radi o malim grudima, u isto vrijeme se primjenom silikonskih implantata grudi povećavaju i podižu. Sama hirurška intervencija se radi u opštoj anesteziji i u zavisnosti od tehnika traje od 1,5 do 3 sata.


Najčešće korištena tehnika do sada je tehnika sa rezom oko bradavica i u obliku obrnutog slova T. Veliki nedostatak ove tehnike je vidljivi ožiljak koji operisanim pacijentkinjama ne dozvoljava nošenje jače dekoltirane odjeće. U zadnje vrijeme se koristi tehnika sa rezom oko bradavica i vertikalnim rezom od bradavice prema brazdi ispod dojke. Ožiljak oko bradavice nije vidljiv jer se nalazi na rubu bradavice gdje tamnopigmentirani dio prelazi u normalnu boju kože, a vertikalni rez je dužine 5 do 8 cm i vremenom izblijedi, tako da nije upečatljiv.Smanjivanje i podizanje grudi


Ova hirurška intervencija se radi ne samo iz estetskih, već i zbog medicinskih razloga, tj. kada postoji opasnost od poremećaja vratnog i grudnog dijela kičmenog stuba usljed suviše velikih i teških dojki.


Operacijom se koriguje volumen, oblik i položaj dojki. Zahvat se radi u opštoj anesteziji i traje oko 2 do 3 sata.


U zavisnosti od veličine dojki, koristi se jedna od sledećih tehnika:

- Tehnika kod koje je ožiljak u obliku obrnutog slova T – od bradavice vertikalno ispod dojke, u brazdi ispod dojke i kružno oko bradavica (mjesto gdje tamnopigmentirani dio prelazi u normalnu boju kože)

- Tehnika sa ožiljkom oko bradavica i vertikalnim ožiljkom od bradavica do brazde ispod dojki

- Tehnika kod koje je ožiljak samo oko bradavica.


Rekonstrukcija dojke


Operativni zahvat se uglavnom izvodi kod žena sa amputiranom dojkom nakon hirurškog liječenja karcinoma dojke.


Karcinom dojke je najčešći zloćudni tumor kod žena. Cilj zahvata je da se nadomjesti amputirana dojka pomoću silikonskog implantata ili sopstvenim tkivom. Danas je, u savremenom liječenju karcinoma dojke, stav da se u istom aktu nakon amputacije dojke pristupi rekonstrukciji. Primjena silikonskog implantata je znatno jednostavnija procedura sa trajanjem intervencije oko 1,5 sati, i bržim oporavkom nakon iste.


Međutim, kako je obično nakon amputacije prisutan manjak kože, tako prije ubacivanja silikonskog implantata plasiramo expander koji širi kožu. Expander se svakih 5 do 7 dana puni fiziološkim rastvorom sve do predviđenog volumena. Druga varijanta je da se odmah ubacuje tzv. Beckerova proteza (kombinacija tkivnog ekspandera i mamarne proteze) koja se puni fiziološkom otopinom do željenog volumena, čime se pojednostavljuje postupak rekonstrukcije.


Rekonstrukcija sopstvenim tkivom se uglavnom izvodi kožno-mišićnim režnjevima sa trbuha ili leđa. Sama intervencija traje nekoliko sati, a oporavak nakon intervencije je oko 2 do 3 nedjelje. Par mjeseci od intervencija rekonstruišemo bradavicu tkivom sa vaginalnih usana, djelom tkiva druge bradavice ili tetovažom.Hirurški tretman dobroćudnih i zloćudnih tumora dojkePrim. mr med. sci. DizdareviĆ dr Nedžad
Head of Department

Završio medicinski fakultet u Tuzli 1996. godine. Specijalizirao je opću hirurgiju 2003. godine na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Tokom specijalizantskog staža dr. Dizdarević je edukacije iz oblasti opće hirurgije obavljao na kliničkim centrima u Zagrebu, Beogradu, Sloveniji i Francuskoj. 2007.god. specijalizirao je Plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Tokom specijalizacije, boravio je i na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Beograd, Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“ Beograd i u Specijalnoj bolnici za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju „dr Colić“ u Beogradu. Magistrirao je 2007. god. na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu iz oblasti karcinoma dojke. Počasno zvanje "primarijus" je stekao 2018. godine.