• Derviša Imamovića 3, Zenica
  • 032 226 998
  • Pon-Pet: 10-19h, Sub: 9-13h

Operacije benignih i malignih promjena na koži

Na sreću, većina izraslina ili tumora na koži je benigna, ali je važno ispravno postaviti dijagnozu. Gledaju se kliničke karakteristike same lezije, radi se dermatoskopija, uzima se podrobna anamneza, a ponekad je potrebna i biopsija kako bi se donijele ispravne dijagnostičke i terapijske odluke.

Najbolja opcija u većini slučajeva jeste uklanjanje promjena na koži.

- Benigni tumori kože -


Mladež (nevus)


je dobroćudna promjena na koži i sluzokoži koja može biti različite boje, oblika i veličine. Odrastao čovek ima oko 15-20 mladeža- neki postoje od rođenja, a drugi se pojavljuju kasnije u toku života. Mladeže ne treba uklanjati, izuzev u slučaju nepogodne lokalizacije na mjestu stalne iritacije (veš, odeća, nakit) ili iz estetskih razloga, ali povremeno treba izvršiti njihov pregled i obratiti pažnju na rast, boju, oblik i propratne pojave kao što su svrab, perutanje ili krvarenje.Uklanjaju se hirurškom ekscizijom, a histo-patološki se verifikuje konačna dijagnoza.


Papilom


je benigna promjena epitela kože i sluzokože virusnog porijekla. Najčešće se nalazi na vratu, nadlaktici, u aksili, ispod dojki, na trbuhu i preponama( i na desetine). Različitog je oblika, često peteljkasti, elastični i obično boje kože. Odstranjuje se radioekscizijom ili manjom hirurškom ekscizijom.


Lipom


je benigni tumor masnog tkiva koji se obično javlja u potkožnom tkivu vrata, na leđima, ramenima, trbušnom zidu. Lipom je mekan, elastičan čvorić koji nije uvijek dobro ograničen od okolnog tkiva, a prekriven je kožom nepromijenjenog izgleda. Mora se pažljivo odstraniti u cjelini, jer eventualni ostaci ovog tumora mogu biti uzrok njegovog ponovnog pojavljivanja.


Keratoza


je pljosnata promjena kože žućkaste boje različite veličine, lokalizovana obično na otkrivenim dijelovima tijela-lice, vrat, dekolte, ruke, leđa. Ne javlja se na dlanovima i tabanima. Vremenom raste i dobija tamnu, čak i crnu boju. Uklanja se radio talasima.


Dermatofibrom


se na koži manifestuje kao pojedinčni ili multipni, tvrdi ili bezbolni čvorić. Javlja se kod odraslih, na ekstremitetima, a ponekad i na drugim dijelovima tela. Crvenkaste je ili žućkasto-smeđe boje, veličine od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara. Odstranjuje se hirurškom ekscizijom.


Aterom


je promjena na koži koja predstavlja zapušenu lojnu žlezdu koja je prirasla za kožu. Nastaje na licu, glavi, ušnim školjkama, vratu i leđima. Može se razviti infekcija sa znacima gnojenja. Mora se odstraniti u cjelini jer u suprotnom može ponovo nastati.- Maligni tumori kože -


Bazocelularni karcinom kože


je najčešći tumor kože. Javlja se kod starijih starosnih grupa, a pojavljuje se na dijelovima tijela izloženim suncu kao što su lice ili šake. Može biti različitog oblika i načina rasta: pljosnat ili izbočen, eritematozne čak i ljuspaste površine, neki se javljaju kao čvorići žućkaste boje dok su drugi tamno pigmentovani. Vrlo rijetko metastazira, ali lokalno može biti veoma invazivan i infiltrirati lokalne strukture.


Planocelularni karcinom kože


je drugi po učestalosti maligni tumor kože. Rijetko nastaje na nepromijenjenoj koži. Postoje dvije forme planocelularnog karcinoma: prvi liči na malu ranu, pokrivenu krastom, okruglog ili nepravilnog oblika, dok drugi oblik ovog tumora obično liči na malo izbočenje koje postepano prodire u dublje potkožno tkivo.Ovaj tumor ima sve karakteristike prave maligne bolesti: lokalno-infiltrativni rast, pojava recidiva i učestale metastaze.


Maligni melanom


je relativno rijedak, ali najagresivniji od svih malignih tumora kože.Kao faktori rizika navode se mladeži, UV zračenje, naslijeđe, hormoni, hemijski faktori. U najvećem broju slučajeva, maligni melanom nastaje na terenu postojećih nevusa, a vrlo retko iz nepromijenjene kože. Promena je suspektna na maligni melanom ako je asimetrična, promenila boju, nepravilnih ivica, često krvari ili svrbi, i prečnika većeg od 6 mm. Širok rez se primjenjuje u svim slučajevima kako bi se otklonila svaka mogućnost lokalnog recidiva bolesti. U slučaju da se neki od malignih tumora kože nalazi na licu, rekonstrukcija postoperativnog defekta se izvrši pomoću autotransplantata ili lokalnog režnja. Najsigurniji način borbe protiv ovih tumora kože je njihova prevencija – ukoliko se na mladežu primijeti bilo kakva promena u rastu, obimu, boji ili nevus krvari, potrebno je isti hirurški odstraniti i histološki verifikovati.


Prim. mr med. sci. DizdareviĆ dr Nedžad
Head of Department

Završio medicinski fakultet u Tuzli 1996. godine. Specijalizirao je opću hirurgiju 2003. godine na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Tokom specijalizantskog staža dr. Dizdarević je edukacije iz oblasti opće hirurgije obavljao na kliničkim centrima u Zagrebu, Beogradu, Sloveniji i Francuskoj. 2007.god. specijalizirao je Plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Tokom specijalizacije, boravio je i na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Beograd, Institutu za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“ Beograd i u Specijalnoj bolnici za plastičnu, rekonstruktivnu i estetsku hirurgiju „dr Colić“ u Beogradu. Magistrirao je 2007. god. na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu iz oblasti karcinoma dojke. Počasno zvanje "primarijus" je stekao 2018. godine.